diumenge, 3 de juliol del 2011

ELS FALCONS DE VILAFRANCA, A LA DESENA TROBADA DE COLLES DE CATALUNYA


Aquest passat diumenge va arribar un dels punts culminants de la temporada falconera, la trobada de colles que, com cada any, reuneix a totes les colles del panorama falconer de Catalunya, i que aquest cop tenia als Falcons de Malla com a amfitrions. Junt a ells, i a la colla vilafranquina, també es registrà la participació de les colles de País del Cava, Vilanova i la Geltrú, Llorenç del Penedès, Piera, Castellcir, Riberal, Barcelona i Vallbona d'Anoia, que passen per ser la colla de més recent creació, i que s'estrenaven a les trobades anuals.

El dia anterior, i com a escalfament cara al diumenge, els Falcons de Vilafranca van prendre part a la Festa Major d'Abrera, participant a la cercavila i a l'actuació de lluïment davant de l'Ajuntament d'aquesta localitat del Baix Llobregat. Una bona ocasió per provar figures, i anar perfilant-ho tot pel dia següent, una d'aquelles dates en les que els de la faixa verda sempre intenten donar el seu màxim.

Ja el diumenge, la trobada arrencà amb actuacions de les colles, dividides en tres grups, a llocs emblemàtics del municipi osonenc. Concretament, la colla vilafranquina, junt als amfitrions i als Falcons de Barcelona, van actuar a l’església de Sant Vicenç de Malla, a on van bastir una torreta, pilars de tres, i una pira 5/4.

Posteriorment, totes les colles van confluir a l'aparcament del nou supermercat Esclat que el grup Bonpreu ha construït al peu de la C-17, i que tan sols uns dies abans havia estat inaugurat pel molt excel•lentíssim president de la Generalitat, Artur Mas. Allà va tenir lloc la gran exhibició falconera del dia, amb quatre rondes d'actuació, tres en les que les colles anaven actuant successivament, i una quarta de conjunta com a tancament.

En aquesta exhibició es pogué constatar la gran diversitat d'estils presents actualment al món falconer, que es podrien resumir en dues grans vessants: Una de més dinàmica i gimnàstica (sempre amb un fort component d'originalitat) potser més fidel als orígens centre-europeus del fet falconer, i una altra, molt influenciada pel món casteller, que cerca sobre tot assolir alçada en les seves construccions. A la primera manera de fer, que s’emmiralla sobre tot en la colla de Falcons de Llorenç del Penedès, colla degana del panorama català (i que serà la encarregada d'organitzar la trobada de l'any vinent, en commemoració del seu 70è aniversari) hi podríem situar sobre tot les colles més joves, mentre que els Falcons de Vilafranca serien els principals exponents de la segona, juntament amb colles com Vilanova i Barcelona, que estan entre les que més efectius mobilitzen. Tot i aquesta multiplicitat estilística, totes les colles tenen en comú algunes figures, com ara les escales o cabdils, les pires, o la figura bàsica del pilar.

Centrant-nos en la colla vilafranquina, el principal repte assolit va ser una impecable pira 6/5 (la segona de l'any pels de la faixa verda, i la figura de més envergadura que es va poder veure a tota la exhibició), bastint també amb prou solvència una escala de 8, un 3de6 net aixecat per sota, i un pilar de 5 aixecat per sota a la ronda conjunta.

Posteriorment a l'actuació, totes les colles van gaudir d'un dinar de germanor a les mateixes instal•lacions de l'Esclat, amenitzada pels parlaments dels representants de les colles presents, i per l'actuació de grups folklòrics locals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.